ביאורי הרבי מלובביץ של חבד בגמרא- מסכת ברכות- דף ב
בשבח והודיה לבורא עולם, ראיתי לנכון לחבר את החיבור ממה שרשום בדברי הרבי בשיחות שבת פרשת חוקת, י תמוז תנשא:
"נוסף על השיעורים הקבועים בלימוד התורה שיש לכל אחד בכל יום – יוסיפו בכל יום (כל חד לפום שיעורא דילי') לימוד מיוחד ללמוד ענין בנגלה דתורה וענין בפנימיות התורה...ובמיוחד – ענין שכולל את החיבור דנגלה וחסידות ביחד..."
מסכת ברכות
דף ב
מאימתי קורין את שמע בערבין
יט כסלו תשיא- סעיף כו- שלום במשניות
שלום הוא ענין של חיבור הפכים, שלום הינו כלי שמחזיק את הברכה של הרבי והברכה הכי גדולה זו הגאולה האמיתית והשלמה.
התחלת כל המשניות היא במ"ם פתוחה: "מאימתי קורין את שמע" וסיום המשניות היא במ"ם סתומה: "בשלום", וההסבר בזה שמ"ם פתוחה רומזת על הגלות: "חומות ירושלים אשר המ (מ"ם פתוחה בסוף תיבה) פרוצים" ומ"ם סתומה רומזת על הגאולה: "לםרבה (מ"ם סתומה באמצע תיבה) המשרה" מפני שאינה פתוחה לחיצונים.
וכל זה מתקשר לתחילת וסיום המשניות: "מאימתי קורין את שמע בערבין", ערבין מסמל את החושך והגלות ואז קורין את "שמע ישראל", שזוהי מסירות נפש על אחדות הוי'ה ומגיעים לגאולה האמיתית והשלמה בסיום המשניות: "בשלום".
כד טבת תשיב- סעיפים יב-יד- מה מלמדת אותנו המילה "אימתי"
הרבי הריי"צ מספר שכשהאדמו"ר הזקן הגיע למעזריטש, הרב המגיד קבע סדר לימוד אשר בנו ר' אברהם המלאך ילמד עם האדמו"ר הזקן חסידות (של הבעש"ט ושל הרב המגיד) והאדמו"ר הזקן ילמד איתו נגלה.
כשהתחילו ללמוד את הש"ס פירש האדמו"ר הזקן את "מאימתי קורין את שמע בערבין" על פי נגלה ו"המלאך" הסביר שהמילה "אימתי" היא מלשון אימה ויראה.
ואם הסיפור הזה הגיע אלינו אז אנחנו צריכים ללמוד הוראה ממנו.
כשהתחילו ללמוד את הש"ס פירש האדמו"ר הזקן את "מאימתי קורין את שמע בערבין" על פי נגלה ו"המלאך" הסביר שהמילה "אימתי" היא מלשון אימה ויראה.
ואם הסיפור הזה הגיע אלינו אז אנחנו צריכים ללמוד הוראה ממנו.
הלימוד של האדמו"ר הזקן ו"המלאך", זהו חיבור של שני יהודים בלימוד התורה, שזהו דבר שלם, כי כשיהודי הוא בפני עצמו הוא לא שלם.
ואיך צריך להיות החיבור? ע"י אימתי, מלשון "אימה ויראה", ע"י קבלת עול ולא בגלל שאחד צריך את השני, אפילו בשביל דבר נעלה שבקדושה (כמו מנין), אלא מצד שורש נפשם בהשם אחד (כפי שרשום בפרק ל"ב בתניא).
וזו ההוראה מהסיפור של הלימוד של האדמו"ר הזקן והמלאך: התוכן של "אימתי קורין שמע בערבין" הוא קבלת עול מלכות שמים תחילה.
יט כסלו תשיג- סעיפים יג-יט- ההבדל בין "מאימתי" ל"אימתי"
בזמן לימוד הנסתר אדמו"ר הזקן היה מזיז את מחוגי השעון כדי שילמדו יותר זמן מבלי ש"המלאך" שם לב (מכיוון שהוא היה מופשט), והאדמו"ר הזקן מאד נהנה מלימוד תורת הנסתר עם "המלאך", כמ"ש "מים גנובים ימתקו".
כשהם התחילו ללמוד את המשנה "מאימתי קורין את שמע בערבין", "המלאך" הסביר: "מאימתי" מלשון אימה ויראה, שגם כשלומדים משנה, שעניינה הבנה והשגה, וזו התחלת התורה שבע"פ, זה צריך להיות באימה וביראה.
תחילת המשניות מתחיל עם מ פתוחה רומזת על התורה סיום המשניות מסתיים עם ם סתומה שרומז על נסתר דתורה, זה בא ללמד אותנו שמתחילים עם נגלה של תורה אבל צריך מיד לשלב את זה עם פנימיות התורה והסיום המשניות מסתיים עם "השם עוז לעמו יתן השם יברך את עמו בשלום", עוז זה תורה ועושים שלום.
המשנה הראשונה מתחילה "מאימתי קורין את שמע בערבין" או "אימתי"? ומה ההבדל ביניהם?
ההבדל ביניהם הוא האם החיוב על קריאת שמע הוא בכל רגע (ואם לא קראתי ברגע הזה אז אני יכול ברגע הבא) או שבזמן מסוים אני יכול לקרוא קריאת שמע פעם אחת.
יוצא מזה שאם תכננתי לקרוא ברגע האחרון של זמן קריאת שמע ולא קראתי בגלל אונס אז אני פטור אבל אם אני מחוייב בכל רגע אז לא בטוח שאני פטור, ובעומק יותר אם אני יכול לבחור באיזה נקודת זמן לקרוא קריאת שמע ובגלל אונס לא קראתי, אז אנוס רחמנא פטריה, כלומר מי שאנוס, התורה פוטרת אותו.
או שאם אדם היה אנוס ולא קרא קריאת שמע עד חצות (שזה לכתחילה) אז ודאי שיקרא רגע שאחרי, כי הוא מחוייב בכל רגע ורגע לפי דעה אחת.
מסופר שם בגמרא מדובר שמותר לקרוא קריאת שמע עד חצות, אנחנו לומדים מרבן שמעון בן גמליאל שאפשר לקרוא עד עלות השחר. בניו של רבן שמעון בן גמליאל היו בבית המשתה והגיעו לבית לאחר חצות ועדיין לא קראו קריאת שמע אז הוא אמר להם לקרוא קריאת שמע ובוודאי שבניו של רבן גמליאל התחילו את הסעודה לפני התחלת זמן של קריאת שמע.
ערבית רומז לנו על זמן הגלות, שאז יש חושך, רבן שמעון בן גמליאל היה נשיא הדור והוא רצה לפעול שכשקוראים קריאת שמע בערבית אז מגיע עלות השחר שזהו זמן הגאולה.
עד סוף האשמורה הראשונה
יט כסלו תשיד- סעיף כ- הלימוד מקריאת שמע בערב
התחלת הש"ס היא "מאימתי קורין את שמע בערבין":
"ערבין" מסמל את חושך הגלות, לא רואים קדושה, ולמקום הזה ירדה נשמתו של היהודי שיפעל את "שמע ישראל ה' אלוקינו ה' אחד", שכוחנו וחיותנו הוא למעלה מהטבע.
"שמע", ראשי תיבות "שאו מרום עיניכם" רומז על 2 עניינים הפכיים: מצד אחד היהודי למטה ולכן צריך לצוות אותו לשאת את הראש, מצד שני אם רוצה הוא יכול לראות גבוה מאד.
נדרש מכל אחד מישראל לפעול את העניין של קורין את שמע בערבין ועי"ז פועלים את מה שכתוב בהמשך המשנה: "שהכהנים נכנסים לאכול בתרומתן", כלומר עושים מאוכל גשמי קדושה.
ו"עד – שפועלים – סוף האשמורה הראשונה"- ע"י "שמע ישראל ה' אלוקינו ה' האחד" שקורין בערבין ממשיכים אלוקות עד לקיום היעוד בהזדמנות הראשונה שיש בחושך, "לילה כיום יאיר בביאת משיח צדקנו תיכף ומיד ממש.
משעה שהכהנים נכנסים
מוצשק וישב תשיז- סעיפים כה- לב- אנחנו מקדשים את הגשמיות ומורידים את ברכתו של הקב"ה לעולם
פעולתו של יהודי כשהוא קורא קריאת שמע בערבין זה לעשות שלום בין הגוף לנפש כשיש חושך בחוץ חושך בביתו עד שהוא לא יכול להבחין בין צבעים- אז דורשים ממנו לקרוא קריאת שמע. זאת בזמן שהוא לא יכול לחכות לבוקר ולצעוק "שמע ישראל".
ודווקא כששורר החושך הוא צועק "שמע ישראל הוי'ה אלוקינו הוי'ה אחד", שמוסבר בספר מצוות קטן שהמילה "אחד"- מורכבת מ-ח' (8 בגימטריה) שזה 7 רקיעים וארץ, ד' (4 בגימטריה) שזה 4 רוחות העולם והעבודה של היהודי הוא לקשר את הכל עם א', אלופו של עולם וע"י זה יבוא אור בכל העולם, ולא רק בנפשו או בחלקו בעולם.
וכשרשום "מאימתי קורין את שמע בערבין – משעה שהכהנים נכנסים לאכול בתרומתן"- תרומתן של הכהנים זה לא קורבנות התרומה שהם מקריבים בבית המקדש כי זה רק ביום, אלא מדובר על הנכסים הפרטיים בבעלות הכהנים, כלומר זה בא ללמד אותנו שאנחנו מוכנים לצעוק "שמע ישראל" לא רק כשאנחנו נמצאים בתפילה, בלימוד תורה או במצב של קדושה אלא גם כשאנחנו מתעסקים באכילה ובעניינים הגשמיים שמוכרח שהגוף יהיה בריא ושלם לעבודת השם.
וסדר העבודה ש"הכהנים נכנסים לאכול בתרומתן":
צריך לדעת שיהודי אינו אדם רגיל אלא נאמר על כל בני ישראל: "ואתם תהיו לי ממלכת כהנים וגוי קדוש", דרגה של כהנים, שצריכים להיזהר מטומאה.
ו"התרומה" היא מלשון "הרמה", שאינו נהנה מהעולם בדרגה הנמוכה שלו, אלא מעלה את העולם לדרגה של הכהן.
וכשאוכלים את התרומה לא רק מברכים ברכה רגילה שלפני (ברכת הנהנין) אלא גם ברכת המצוות ("אשר קדשנו כו' וצוונו לאכול תרומה"), כלומר שעושים גם מענייני הרשות מצווה שזו פעולה של "בכל דרכיך דעהו", וע"י הברכות ממשיכים לא רק מהעולם הגלוי אלא גם מעולם יותר גבוה שנקרא עולם מכוסה (עלמא דאתכסיא) ואז "קורין את שמע בערבין", שמרגישים שהשם אחד אפילו בחושך.
בגמרא מציינים ענין נוסף על הזמן שבו הכהנים אוכלים נכנסים לאכול בתרומה, ומזה לומדים על זה שקוראים קריאת שמע משעת צאת הכוכבים. אנו יודעים שהמשנה היא קצרה ומדויקת אז המשנה רוצה ללמד אותנו דבר נוסף על הדרך (ובלשון הגמרא "אגב אורחי'"): שהכפרה לא מעכבת את הכהן מלאכול תרומה אבל זה שהשמש לא שקעה עדיין מעכבת אותו מלאכול תרומה.
המילים בגמרא "אגב אורחי'" (הפירוש הפשוט: על גב הדרך שלו) באות ללמד אותנו על הליכה בדרך שלו, בדרך של מלכו של עולם, כלומר לימוד וקיום ההלכות שתכליתם הוא "הליכות עולם לו", שהעולם עולה מלמטה למעלה והקב"ה יורד מלמעלה למטה, וזהו ענין השלום, כלי שמחזיק את ברכתו של הקב"ה.
הכפרה לא מעכבת את הכהן שאוכל תרומה לאחר הערב שמש אבל היא מעכבת אותו לאכול קדשים, שאמוריו עולים על גבי המזבח, מה שעולה למעלה מעלה, ובשביל ענין כזה נעלה כמו קדשים לא מספיק הערב שמש אלא צריכה להיות טהרה בשלמותה שזהו ענין הכפרה (שמעכבת בקדשים).
אמנם לגבי אכילת תרומה, שיש לה שייכות לעולם למטה, והיהודי מפריש אותה מהעולם ע"י זה שהעיקר אצלו זה תורה ומצוות של עם ישראל שהם אחד עם התורה והקב"ה, וענייני העולם הם כמו שיריים (כמו השיריים לאחר אכילת התרומה)- אז הוא יכול לאכול תרומה אפילו אם רק העריב שמשו והוא עדיין מחוסר כפרה.
והענין של הערב שמש, זה בא ללמד ליציאה מיום אחד לכניסה ליום שני (כיוון שהיום מתחיל מהערב), כלומר היהודי יצא ממצב של טומאה ונכנס למצב של טהרה, ואז יכול לאכול תרומה. ולמרות שיצא ממהותו הקודמת, עדיין לא נשתנה לגמריי כפי כמה גזרות של חכמים בנוגע לאב הטומאה, שלמרות שיצא מטומאה חמורה, ייתכן ונשארה טומאה קלה, ולמרות זאת בגלל שהעריב שמשו ויצא ממצב של טומאה חמורה- יכול לאכול את התרומה.
והזמן לזה הוא – "משעת צאת הכוכבים": מבואר בחסידות בנוגע לסוכה שהכוכבים שצריכים להיראות מתוכה נמצאים ברקיע השמיני, כלומר למעלה מ7 רקיעים, ואלו אינם 7 הרקיעים שמופיעים במסכת חגיגה (וילון רקיע וכו' רקיע שבו חמה ולבנה כוכבים ומזלות קבועין), אלא מדובר ברקיע השני ששמו רקיע והוא מתחלק ל7 חלקים, שבו גם נמצאים השמש והלבנה שיש בהן שינוי (גם אם לא נראה השינוי בשמש) והכוכבים המדוברים הם למעלה משבעת הרקיעים. כלומר זה שהכהנים אוכלים בתרומה משעת צאת הכוכבים בא ללמד אותנו שאם רוצים לצאת ממצב של טומאה לטהרה, צריך את הכוחות ממקום עליון יותר (ולא בכח עצמו), מהרקיע השמיני, ואפילו רק אם זה נקודה בעלמא (כמו הכוכבים המדוברים בצאתם), וכך ההארה הזו מגיעה לעולם הזה אז הכהנים יכולים לאכול בטהרה את תרומתם, וכאשר מחברים את זה לקריאת שמע אז עושים שלום בעולמות, שלום בין הבורא לנברא ואז נמשכת ברכתו של הקב"ה בעולם.
והענין הזה הוא התחלת כל המסכתות: דבר ראשון, המסכת הראשונה בש"ס מתחילה "מאימתי קורין את שמע", "מאימתי" מלשון אימה- "ראשית חכמה יראת הוי'". לאחר מכן כל המסכת הראשונה בש"ס, מסכת ברכות, שהענין של הברכה זה מלשון "להבריך", להוריד את הקב"ה לעולם למעליותא, שהעולם ירגיש את הקב"ה וממשיכים בכל הש"ס עם ענין ההלכות, שעל ידם נעשה "הליכות עולם לו", כמו שהתפרש לעיל לגבי "אגב אורחי'" ונוסף על כך יש את ההנהגה של החסידות, שזה לפנים משורת ע"י הברכות שאז נמשכת גם ברכתו של הקב"ה לפנים משורת הדין
והסדר בזה שמתחילים להביא את ברכתו של הקב"ה "בערבין"- בגלות וממשיכים מיד ל"קורין שמע של שחרית".
והלימוד שלנו הוא שמתחילים את ההודאה בדעת עליון, ואז לאחר שמבינים ומשיגים מגיעים לשלב נעלה יותר, וכך עוד עילוי אחר עילוי כנאמר בסוף המסכת הזו: "תלמידי חכמים אין להם מנוחה לא בעולם הזה ולא בעולם הבא, שנאמר ילכו מחיל אל חיל יראה אל אלקים בציון", ומגיעים לסיום הש"ס: "לא מצא הקב"ה כלי מחזיק ברכה לישראל אלא השלום" כפי שמפרשים שהמשיח יפתח ב"שלום".
***
לה-לח- להגיע בתפילה ובקריאת שמע להיות מצווה מהתורה
מעלת התפילה וקריאת שמע כערך לימוד התורה:
בשביל תפילה מפסיקים לימוד תורה, ולקריאת שמע גם מפסיקים לימוד תורה, אפילו לדעה שבשביל תפילה לא מפסיקים לימוד תורה.
הרמב״ם טוען שהתפילה היא מצוות עשה, והיו שהקשו עליו שהיא מדרבנן, אבל הרמב״ם טוען שכאשר אדם מרגיש חסרון בצרכיו הרי זו מצוות עשה, כמו ש"שואל צרכיו שהוא צריך להם כו'".
וההכרח בתורת החסידות בהתבוננות בחסרון הנברא והרגשתו האמיתית בחסרון גורם לתפילה להיות מצווה מהתורה:
והאדם יכול להרגיש חסרון בדברים הבאים: כשהוא לא אוכל זמן מה הוא מרגיש חלש, כשהוא לא ישן זמן מה הוא מתבלבל וכו'.
ובצד הרוחני, כשהוא מתבונן איך הנשמה ירדה ממקום גבוה לעולם הזה הגשמי, איזו מלחמה קשה יש ליצר הטוב עם היצר הרע וכיצד המלאכים והשרפים עובדים את הקב"ה והוא לא מצליח להגיע לעבודה כזו, ולזה הוא מגיע על ידי זה שהוא מתפלל בסדר התפילה שאנשי כנסת הגדולה קבעו בלי דילוגים, למרות ההיתרים שיש בזה.
וכן לגרום לקריאת שמע להיות מצווה מהתורה: ע"י שהוא מגיע לאהבת השם בכל לבבך ובכל נפשך ובכל מאדך, הרצון למסירות נפשו לבורא.
יט כסלו תשיט- סעיפים יט-כ- כיצד להפעיל את הכלי שמחזיק ברכה
ענין השלום בין הנפש האלוקית לגוף ולנפש הבהמית זה "כלי שמחזיק ברכה לישראל", וזה נפעל על ידי עבודת התפילה.
עיקר התפילה היא בקשת צרכיו של האדם ע"י 12 ברכות אמצעיות: רופא חולים, מברך השנים וכו', ובהקדמה לזה הוא ענין הקריאת שמע, לאהוב את הקב"ה "בכלל לבבך", כלומר בשני יצריך, "בכל נפשך ובכל מאדך".
כאשר יהודי מקיים את "מאימתי קורין את שמע בערבין", כלומר בחושך הגלות בעולם והגוף הוא ממליך את הקב"ה למעלה, למטה ובארבעת הכיוונים הוא מקיים שלום בין פמליא של מעלה לפמליא של מטה ובכל העולם וזהו "הכלי שמחזיק ברכה לישראל", ובתפילת שמונה עשרה הוא ממשיך לא רק את הברכות, אלא רצון חדש שלא נקבע בראש השנה ויום הכיפורים, אלא נעלה מזה בחיים, בריאות, ילדים ועשירות.
***
לג-לה- עבודת בני ישראל היא בחושך
התחלת הש"ס הוא "מאימתי קורין את שמע בערבין", "בערבין" דווקא, למרות שהיינו יכולים לחשוב צריך להתחיל את הש"ס עם קריאת שמע של שחרית, אבל כך הוא סדר העולם, וטעם הדבר: שילד מגיע לבר מצווה, המצווה הראשונה שהוא מחוייב לה היא קריאת שמע של ערבית ורק אחרי זה שחרית, וכן גם בבריאת העולם ע"י הקב"ה: "ברישא חשוכא והדר נהורא"- קודם חושך ואז האור. וזהו סדר העבודה: קודם להתייגע בשליחות, בחושך, בגלות ואז מגיעים קריאת שמע של שחרית.
כדי להגיע לדרגה הרצויה בלימוד התורה כדי שזה יהיה המצווה ולא רק הדרך להגיע למצווה, צריך לקרוא קריאת שמע של ערבית לפני.
וכן גם בפנימיות התורה, קיימים 2 דברים עיקריים: שקיום התורה והמצוות יהיה כמו שצריך ושפנימיות הנפש תתחבר עם פנימיות האין סוף. ומקיימים זאת ע"י שמקדימים לזה את קריאת שמע של ערבית: כדי למצוא את פנימיות הנפש, צריך למצוא את האבידה במקום שנאבדה שזה דווקא מקום החושך, בערבין, וזה על דרך הנמשל כפי שמופיע בהמשך תרס"ו, שהמלך רצה שבנו יחידו יגיע לשלימות אז הוא שלח אותו למדינה רחוקה שלא מכירים את המלך ועל דרך זו הקב"ה נתן לנו את התורה והמצוות בעולם הגשמי, עם חושך, מצרים ובמקום שיש "יצר רע ביניכם".
יט כסלו תשכ סעיפים נז-נט- מדוע הגמרא מתחילה עם קריאת שמע של ערבית ולא שחרית
התחלת הש"ס היא "מאימתי קורין את שמע בערבין", והגמרא שואלת: למה לא להתחיל בענין קריאת שמע של שחרית? הרי היום מתחיל בבוקר. ועונה הגמרא: כפי שהקב"ה ברא את העולם, "ויהי ערב ויהי בוקר יום..." כך נתחיל עם ענין של קריאת שמע של ערב. הגמרא מקשה: הרי התורה ניתנה כדי לפעול חידוש ולתקן את העולם, לא שתהיה מושפעת ממנו.
בסיומה של הגמרא יש תשובה: "כל השונה הלכות בכל יום מובטח לו שהוא בן העולם הבא, שנאמר הליכות עולם לו, אל תקרי הליכות אלא הלכות", הליכות זו הדרך שבר הקב"ה מנהיג את העולם אז כך רצה השם, שהתורה תתייחס לעולם, אבל ביחד עם זה (מבלי לבטל את העולם, "אל תקרי" לא מבטל) צריך להיות עניין ההלכות (ולימודן בכל יום, שרק אז הוא בן עולם הבא) שישפיע ויתקן את העולם ולכן, מיד כשהקב"ה בורא את העולם, יש התייחסות והשפעה של ההלכות על העולם מבלי צורך לחכות לבוקר (קריאת שמע של שחרית), ואז ממליכים את הקב"ה בשלמות ע"י קריאת שמע גם בערב וגם בבוקר- "ויהי ערב, ויהי בוקר..."
יט כסלו תשכא- סעיפים- כז-לג- כיצד מקיימים תורה ומצוות בהקשר לסיום ותחילת השס
מנהג ישראל לקשר סיום עם תחילת כל חלקי הגמרא: בסיום הש"ס מדובר על "שונה הלכות"- הלכות פסוקות הן כבר ורק לאחר שמנסים להבין איך הגיעו להלכה, לא כמו "הלכה למשה מסיני", שאז זה מגיע בלי שאלות, וכך פותח הש"ס, עם הלכה פסוקה, "מאימתי קורין את שמע בערבין..."
סיום הש"ס בא ללמד אותנו שאנחנו לומדים תורה כי זה רצון השם, ולא בגלל שזה תענוג לנו, נעים לנו, מוסיף לידיעות, ככתוב: "חוקה חקקתי, גזרה גזרתי". וההלכה הפסוקה בתחילת הש"ס: "מאימתי קורין את שמע בערבין משעה שהכהנים נכנסים לאכול בתרומתן", באה ללמד אותנו שלמרות שצריך ללמוד תורה בגלל שזה רצון השם ולא בגלל סיבות אחרות, זה לא בא לבטל את התענוג וההבנה בלימוד התורה, כפי שמבואר בספר "הון עשיר", שהתרומה שמדובר עליה פה היא כמו ביכורים, מצווה מהתורה בגלל שכמו מצוות קריאת שמע בערב היא מהתורה, וכמו שהתרומה היא עיקר, ראשית והמבחר שבתבואה (ואי אפשר שהגורן תעקר אלא אם נתרמה תרומה גדולה), כך קריאת שמע היא הראשית והמבחר של המצוות (וזו המצווה הראשונה של הלילה) וכדי לקבל עול מצוות צריך קודם כל לקבל עול מלכות שמים, וכמו שבביכורים זה צריך להיות מהמובחר, גם קריאת שמע של ערבית צריכה להיות לא רק "ראשית" כמו תרומה סתם, אלא מהמובחר והשמן ביותר.
וכל זה צריך להיות לא רק בנפש כל אחד בפנימיות, אלא להמשיך את זה לכל העולם, שלא יתפעל מהחושך ("ערבין"), מכיוון שזה "משעה שהכהנים נכנסים לאכול בתרומתן", וזה מדבר על אחד מישראל: "ואתם תהיו לי ממלכת כהנים וגוי קדוש" שנעשים בעלי בית על העולם וכל העניינים שהו ע"י תורה ומצוותיה, ואז יש לו את המובחר של העולם לא רק בעניינים רוחניים, אלא גם בפירות גשמיים, חיי, בני ומזוני רויחא.
יט כסלו תשכב- סעיפים- לב-מ- דרגות באלוקות, באדם ובעולם
יש לקשר את סיום השס עם תחילתו.
מסיים השס של הגמרא: "כל השונה הלכות בכל יום מובטח לו שהוא בן העולם הבא..."
הלכות מלמדות אותנו כיצד להתנהג בעולם (הלכה היא דבר ברור ופשוט לכולם, לא פלפול), כלומר לקיים מצוות, וידוע ששכר מצווה היא המצווה בעצמה, שכאשר יהודי מקיים מצווה הוא בורא מלאך,כלומר כשיהודי מקיים מצווה (בעולם) אז הוא בונה את העולם שלו, את העולם הזה והעולם הבא ומנהיג את העולם, כמו שכתוב במדרש: "מה הקב"ה בורא עולמות אף אביכם (יעקב) בורא עולמות".
בסיום השס של המשניות ובתחילת הגמרא קיימות כפילויות בשם השם כביכול, וידוע שהקב"ה הוא אחדות פשוטה, והביאור בזה:
בסיום השס של המשניות כתוב: "ה' עוז לעמו יתן ה' יברך את עמו בשלום"- היה צריך לכתוב לכאורה: השם עוז לעמו יתן ויברך את עמו בשלום, אז מה זה מוסיף לנו? כפי שרשום במסכת ראש השנה על הפסוק: "הוי' הוי' א-ל רחום וחנון גו'", הוי' אחד לפני שהיהודי חטא והוי' אחד אחרי שחטא. אחרי החטא זהו בעל תשובה עם עוצמות מאד גדולות לקב"ה, דבר שלא קיים אצל צדיקים וגם (הצדיקים) לא יכולים לעמוד בזה.
תחילת הש"ס מדבר על מאימתי קורין את שמע בערבין, "שמע ישראל ה' אלוקינו ה' אחד", לכאורה היה צריך לכתוב: ה' אלוקינו הוא אחד, השם הראשון הוא שייך יותר למקום שלא שייך בו חטא, השם השני הוא מקום שהוא בעולם, רשות הרבים (מורכבת מ-ח' (8 בגימטריה) שזה 7 רקיעים וארץ, ד' (4 בגימטריה) שזה 4 רוחות העולם) ודווקא שם צריך להמליך את הקב"ה ולקיים את אחדותו, ואז זה גם יותר עוצמתי ויותר נמוך, אבל מגיע למקום יותר גבוה, כמו הנשמה שמגיעה ממקום גבוה לפעול בעולם שהוא נמוך ושפל, שהוא מלשון העלם וזאת כדי להגיע למקום יותר גבוה.
ולמה צריך לפעול במקום נמוך? כמשל 2 שרים שיש ביניהם מחלוקת, וכשהם רק נזכרים במלך הם מפסיקים עם המחלוקת, אבל אצל אדם פשוט זה לא יעזור, אך אם המלך יופיע לפני האדם הפשוט, אז האדם הפשוט יתפעל מזה.
יט כסלו תשכד- סעיפים כו, כט והערה- יציאה מהחושך
פעם היה מצב שהיה אסור לגלות את פנימיות התורה: קבלה וחסידות, רק יחדי סגולה למדו את זה, עד שהגיע הארי ז"ל, שלמד ולימד את תלמידיו וציווה עליהם להפיץ את פנימיות התורה.
פעם היו לומדים נגלה (גמרא, הלכות וכו') בהבנה והשגה ופנימיות התורה לא, ואז בא הבעל שם טוב עם ענין "יפוצו מעיינותיך חוצה" (כפי שזה מופיע באגרת הקודש הידועה), כלומר שלימוד פנימיות התורה יהיה בהבנה והשגה, כמו שלומדים נגלה, ולא רק ללמוד נגלה ופנימיות בהבנה והשגה, אלא לשלב ביניהם ו"לשים שלום ביניהם" ולחבר ביניהם.
ולשון "יפוצו מעינותיך חוצה", מעיין הוא מקור המים, ועניינו בתורה שנבין נגלה מפנימיות התורה, כפי שאמר בנו של המגיד: "מאימתי" – מלשון אימה ויראה ורתת וזיע.
ואז מתקיים "פדה בשלום נפשי": שלו בתורה: נגלה ופנימיות ואז זה משפיע שיהיה שלום בעולם ופדיית עם ישראל והקב"ה מבין האומות באופן של שלום.
נהוג לחבר התחלה לסיום של תורה, וכשמסיימים את השס נהוג להתחיל, כפי שמופיע ברשות לחתן תורה בשמחת תורה:
בסיום הש"ס מדובר על לימוד הלכות, לימוד תורה שהוא חיוב אחד למשך כל היום ובתחילת הש"ס מדובר על קריאת שמע, היא מתחלקת לפעמיים ביום: לילה ויום, לכאורה היה צריך להיות הפוך שלימוד התורה הוא ביום ובלילה כי לימוד התורה צריך להיות בהבנה והשגה, ואילו קריאת שמע שזה קבלת עול מלכות שמים צריך להיות בתמידות, כל עניינה של קריאת שמע הוא לגלות את האחדות בעולם דווקא במקום שנראה שיש חילוק ליום ולילה ואילו התורה שאינה משתנה ע"י העולם.
ומזה צריך להבין שהנתינת כח לקריאת שמע בערבין (בחושך) היא מהתורה (סיום הש"ס).
יכול לבוא אחד שסיים את כל התורה ("שונה הלכות" כפי שמסיים הש"ס) ולהגיד שהוא כבר בקי בכל התורה והוא לא צריך לחזור להתחלה שוב, כפי שמופיע בתחילת הש"ס שמדובר על קריאת שמע, על זה עונים לו שאפילו מי שתורתו אומנתו, והא פטור מתפילה- בקשת צרכים, מקריאת שמע הוא לא פטור והוא צריך לקרוא קריאת שמע כמו רשב"י וחבריו.
והענין בזה שאפילו יש חושך (ערבין), צריך יהודי לקרוא "שמע ישראל הוי' אלקינו הוי' אחד", להמליך את הקדוש ברוך הוא בעולם באופן שהכל אחד, אין עוד מלבדו.
קיים חילוק בין ערב לבוקר, וליהודי שנמצא בערב, בחושך יש תשוקה להגיע לבוקר, וזה גורם לו להגיע למצב של "קורין את שמע בשחרית", ואז הוא מבין שהבוקר שהוא נמצא היום זה הערב לעומת הבוקר של מחר ועל זה אומר אדמו"ר הזקן "בכל דור ודור וכל יום ויום חייב אדם לראות עצמו כאילו הוא יצא היום ממצרים", זה ענין של יציאת הנפש האלוקית ממאסר הגוף, וזה ע"י קריאת שמע ולכן תיקנו להזכיר יציאת מצרים בקריאת שמע, למרות שהן 2 מצוות נפרדות.
כ מנחם אב תשכה- סעיפים יב,לד,לה- מרירות ושמחה
רשום בסיום הש"ס "כל השונה הלכות .. מובטח לו שהוא בן עולם הבא", כלומר שמי ששונה הלכות בכל יום יגיע לעולם הבא, אבל אם העבודה היא בשלימות אז "עולמך תראה בחייך", הוא זוכה שכבר בעולם הזה יהיה העולם הבא שלו מצד "שכר מצווה מצווה", ואם זה לא בשלימות אז לאחרי 120 שנה הוא יגיע לעולם הבא.
וכמו הדרשה "אל תיקרי בניך אלא בוניך"- בניך אלו לומדי תורה, שנאמר "בניך לימודי ה'" ובוניך אלו שיוצאים לעולם ועושים שלום, שנאמר "מרבים שלום בעולם", זה יכול להיות שני דברים נפרדים וכשזה בשלימות אז בוניך שעושים שלום בעולם הם גם בניך.
וכך גם מתחילה מסכת ברכות: "מאימתי קורין את שמע בערבין"- "ערבין" זה חושך וגלות, מה שאין כן "שמע ישראל ה' אלוקינו ה' אחד" זה אור, וכשאר קורין שמע ישראל בערבית אז מחברים את החושך והאור ומגיעים למצב של "לילה כיום יאיר", באור הוי', שפועל ש"הי' אור הלבנה כאור החמה ואור החמה יהי' שבעתים כאור שבעת הימים".
ידוע שבתורה שבכתב הפסוק הראשון "בראשית…" כולל את כל התורה כולה, כך גם המשנה הראשונה במסכת ברכות, שהיא המסכת הראשונה בכל הש"ס, לא רק של סדר זרעים, היא כוללת את כל הש"ס, ובפרט את השישה סדרים באופן הבא:
לאחרי ההקדמה ד"מאימתי קורין את שמע", נאמר "משעה שהכהנים נכנסים לאכול בתרומתן", והרי תרומות (ומעשרות) הם מזרע הארץ, סדר זרעים.
לאחר מכן יש את הפלוגתא: "עד סוף האשמורה הראשונה", "עד חצות", "עד שיעלה עמוד השחר", שזהו ענין הזמנים והמועדים, סדר מועד.
לאחר מכן: "מעשה ובאו בניו מבית המשתה", ענין הנישואין, סדר נשים.
וסיום המשנה: "להרחיק את האדם מן העבירה", סדר נזיקין, כמובן מדברי הגמרא "האי מאן דבעי למהוי חסידא, לקיים מילי דנזיקין".
ולפני זה נזכר במשנה "הקטר חלבים ואברים", סדר קדשים.
ולהעיר, שגם "תרומתן" שייך לקדשים, אבל ב"תרומתן" נרמז סדר זרעים (כנ"ל), ואילו סדר קדשים נרמז ב"הקטר חלבים ואברים".
ומה שנאמר במשנה: ""מאימתי קורין את שמע בערבין משעה שהכהנים נכנסין לאכול בתרומתן", מדובר על כהנים שנטמאו וצריכים לאכול לאחר שנטהרו, ובענין זה מרומז סדר טהרות.
וידוע הסיפור המפורסם, שכאשר הגיע האדמו"ר הזקן להמגיד ממעזריטש, סיכם המגיד שהאדמו"ר הזקן ובנו של המגיד, המלאך ילמדו ביחד נגלה וחסידות, וכשהגיעו להתחלה "מאימתי קורין את שמע בערבין", פירש המלאך את "מאימתי" מלשון אימה ופחד, וכיוון שלימודם היה באופן של "אנא נפשי כתבית יהבית", כלומר שלא רק הוא לומד את התורה, אלא התורה מלמדת אותו, מיד נפלה עליו אימה ופחד.
וכפי שלפני לימוד התורה צריך להיות אימה, כמ"ש: "שפתותיו נוטפות מור", ו"זרוק מרה בתלמידים", שצריכה להיות לתלמידים אימה ממך, באופן של כיווץ, אבל הלימוד עצמו צריכה להיות באופן של שמחה והרחבה.
בהקשר לזה ידוע מנהג רבותינו נשיאנו בהקשר לברכה של תקיעת השופר בראש השנה: ההנהגה של רבותינו באופן ההכנה לתקיעת שופר הייתה באופן של מרירות עצומה, אבל כל זאת עד לברכה על תקיעת השופר, שאז מראים פניהם ושמחים ומברכים בהתלהבות אבל גם בהתעוררות.
וכך צריך להיות בשני העניינים: בלימוד התורה ובתקיעת השופר- לאחרי המרירות צריכה להיות ענין של תוספת אור ושמחה.
ולכן לומדים את זה בתחילת המסכת הראשונה, שכוללת את כל הש"ס, תורה שבע"פ, שלמרות שהמשנה מדברת על מתי קוראים את שמע של ערבית, אבל לפני כן צריך להיות אימה ויראה שיוסיפו אור, שמחה והבנה והשגה בזמן לימוד התורה.
יט כסלו תשמו- סעיפים כג-כט- שלום בישראל ובעולם בריאת שמע
יש לקשר את סיום הש"ס עם התחלתו, בסיום הש"ס רשום: "כל השונה הלכות . . הליכות עולם לו, אל תקרי הליכות אלא הלכות", המעלה המיוחדת בהלכות לגבי שאר חלקי התורה, שבהן מודגש ענין השלום, בפרט באופן הלימוד שלהן.
חכמי בבל היו לומדים את השקו"ט בתורה לא בנועם כמו חכמי ירושלים, אלא באופן של מלחמה למרות ש"אלו ואלו דברי אלוקים חיים", אפילו אב ובנו אבל לא היו זזים מהלימוד שנעשה ביניהם ענין השלום, משא"כ בלימוד הלכות יש עניין של שלום ושלווה.
התחלת הש"ס הוא בנושא "מאימתי קורין את שמע בערבין״, קריאת שמע זו מצווה שצריכה כוונת הלב, שממליכים את הקב"ה עלינו ועל כל העולם, ("אחד, א- אלופו של עולם, ח- 7 רקיעים וארץ, ד- רוחות), כולם בטלים ומאוחדים עם הקב"ה באופן של שלום.
בקריאת שמע יש ליהודי שלום עם גופו ואבריו: "לא ירמוז לחבירו בעיניו ולא יקרוץ בשפתיו ולא יראה באצבעותיו", עם נשמתו: "ואהבת את ה' אלקיך בכל לבבך", 2 יצריך, עם ממונו ונכסיו: "ובעל מאדך", "על מזוזות ביתך ובשעריך".
המשנה עוסקת גם בשלום עם כל ישראל, כולל כהנים שנטמאו: "משעה שהכהנים נכנסין לאכול בתרומתן ", "כהנים שנטמאו וטבלו והעריב שמשן והגיע עתם לאכול בתרומה״ וכל אחד ואחד עם כל ישראל: "כדי להרחיק את האדם מן העבירה".
בהקשר לסיפור המפורסם שכאשר הגיע האדמו"ר הזקן למעזריטש, המגיד ביקש שבנו, הידוע בכינויו "המלאך" ילמד עם האדמו"ר הזקן נגלה וחסידות, וכשהתחילו ללמוד "מאימתי קורין את שמע", הרב המגיד פירש "מאימתי" זה מלשון אימה ויראה, אבל אם יהודי ילמד רק את הענין בפנימי הזה אז יחסר לו בהבנה של הפירוש הפשוט: מאיזה זמן קוראים את שמע, ולכן צריך ללמוד את הפירוש הפשוט.
כ מנחם אב תשמו- סעיף כו- 2 סוגים כלליים בגילוי הברכה
בענין הברכות יש 2 אופנים כלליים בגילוי הברכה: הברכות בגילוי (מאה ברכות) או התחלת הברכות (לא גילוי מלא).
אצל תינוק ועד גיל 13 יש רק את התחלת הברכות, מה שאין כן לאחר בר מצווה , יהודי מחוייב בכל המצוות והברכות הן בגילוי.
אצל תינוק עד גיל 13 הוא בבחינת "מאימתי קורין את שמע בערבין", עדיין לא הסתיים בשלימות תהליך כניסת הנשמה לגוף ולכן יש עדיין חושך, החושך שלפני האור, לפני קריאת שמע של שחרית. לאחר הבר מצווה יהודי הוא בבחינת "אור לארבעה עשר", כשהוא נכנס לשנה ב-14 שלו הנשמה כבר נמצא בגוף השלימות ולכן זה מצב של אור.
וכאשר החינוך של הילד לשמע ישראל, שהוא ענין האמונה עוד במצב של קריאת שמע בערבית, כאשר עדיין אין לו בר מצווה אז מתווסף בשטורעם בקריאת שמע של שחרית, שאז מאיר אור הנשמה בשלמות והברכות בגילוי.
כא טבת תשנב- סעיפים י-יב- יציאה לגאולה רוחנית והכנה לגאולה האמיתית והשלמה עם הרמבם
הפרק הראשון של מסכת ברכות מתחיל "מאימתי קורין את שמע בערבין" ומסתיים ב"מזכירין יציאת מצרים בלילות", וידוע הכלל ש"נעוץ סופן בתחילתן, כלומר שיש קשר בין ההתחלה לסוף, וכך אנו גם רואים בקריאת שמע, אשר בסופה מזכירים יציאת מצרים למרות שזו מצווה בפני עצמה וכביכול לא קשורה לקריאת שמע.
הקשר בין "מאימתי קורין את שמע בערבין", שזה מדבר על קריאת שמע, קבלת עול מלכות שמים באימה ("מאימתי") בגלות ("בערבין") לבין ""מזכירין יציאת מצרים בלילות", שזה מדבר על הגלות ("מצרים", "לילות").
וכל זה קשר עם פרשת שמות, שעל ההתחלה של הפרשת והספר אומר כותב המדרש: "ואלה שמות בני ישראל הבאים מצרימה – על שם גאולת ישראל נזכרו כאן", כלומר "הבאים מצרימה" זה לא רק שגלות מצרים היא דרך להגיע לגאולה, אלא היא עצמה הגאולה, וזו העבודה שלנו בעולם, לפעול ולהגיע לגאולה האמיתית והשלמה בנשמות בגופים גשמיים ורוחניים חיים בריאים בגוף בריא.
ישראל באים 70 נפש למצרים, וזה נותן את הכח להתמודד עם 70 אומות העולם
וכל זה מתקשר עם יום ההילולה של הרמב"ם, כ' טבת, שזה יוצא כל שנה בסמיכות לפרשת שמות. ידוע שהרמב"ם חי הרבה שנים במצרים ופעל שם גם גאולה רוחנית מפני החושך הגדול שהיה שם וגם הכנה לגאולה האמיתית והשלמה, (כמרומז גם בראשי תיבות של שמו "רבות מופתי בארץ מצרים") וזאת ע"י שחיבר שם את חיבורו הגדול "משנה תורה". בהקדמה לחיבור הוא כותב שהוא עשה זאת כדי שההלכות יהיו מובנות וברורות לכולם (פועל את הגילוי מהחושך והגלות כאשר ההלכות לא מובנות) וזהו חיבור שממשיך לעבור לדורות שאחריו והרבה ספרים חשובים מתחשבים בהלכות שרשומות שם, כגון: שולחן ערוך וכו', והוא עשה זאת כדי שלא תשתכח תורה שבעל פה, בדוגמת רבנו הקדוש.
ובנוסף לזה הוא עושה הכנה לגאולה האמיתית והשלמה על ידי זה שבחיבור רשומות הלכות שקשורות למשיח ולגאולה.
ידוע שאצל צדיקים רואים שהקב"ה ממלא שנותים, בפשטות יום הפטירה בשנה זהה ליום הלידה, אצל הרמב"ם רואים דבר נפגש שנפעל ע"י החיבור שלו. הרמב"ם חי 70 שנה (כמו 70 נפש שבאים למצרים) פחות פ"ג יום (83 ימים בין כ' טבת עד ערב פסח), כנראה שהחסרון של 83 הימים נשלמים ע"י פ"ג הלכות בספר "משנה תורה" של הרמב"ם.
מאימתי קורין את שמע בערבין,עד סוף האשמורה הראשונה,משעה שהכהנים נכנסים,עד שיעלה עמוד השחר,מבית המשתה,הקטר חלבים ואברים,חצות,ביאת שמשו,מברייתו של עולם,אגב אורחי,כהנים אימת קא אכלי,צאת הכוכבים